top of page

Reflexintegratie

Reflexintegratie richt zich op het behandelen van primaire (baby)reflexen. Deze reflexen, die typisch aanwezig zijn bij baby's en zeer jonge kinderen, leren het kind bewegen. De grijpreflex van een baby zal zich bijvoorbeeld ontwikkelen zodat de handen kunnen spelen met speelgoed. Zodra het brein en het lichaam voldoende controle hebben over de grijpfunctie van de hand, zal het reflex afnemen. Deze ontwikkeling wordt ook wel integratie genoemd.

​

Door een belemmering in de ontwikkeling kan het gebeuren dat een of meerdere reflexen onvolledig integreren en nog actief zijn. Deze actieve reflexen hebben dagelijks invloed op het (beweeg)gedrag. Dat is niet de bedoeling en daarom is dit een verstorende factor in de ontwikkeling van het gedrag, bewegen, denken, doen en voelen.

​

Om de actieve reflexen te laten integreren, maken we gebruik van herhaalde, ritmische bewegingen. Deze bewegingen zorgen ervoor dat het lichaam en brein zich beter kunnen reguleren en reorganiseren. Door regelmatig te oefenen zullen de actieve reflexen minder actief worden en vervolgens integreren.

​

Vanuit een reflex leer je bewegen. Zodra je de beweging hebt geleerd met de hulp van het reflex, dan heb je het reflex niet meer nodig. Het reflex zal dan langzaam afnemen. Soms krijgt het reflex niet het teken dat het weg mag gaan en blijft dan bestaan. Actieve reflexen zijn handig als je een baby bent, maar kosten heel veel energie en verstoren jouw leerproces als je bijvoorbeeld aan het leren bent op school.

​

Rhythmic Movement Training International (RMTi) is een op neurologie gebaseerde bewegingstherapie die gericht is op het stimuleren en reguleren van het centrale zenuwstelsel, met name het deel dat gerelateerd is aan de motorische ontwikkeling en de prikkelverwerking.

Kind aan het spelen met stenen
Rock Balancing

Actieve reflexen

Mogelijke gevolgen van niet-geïntegreerde reflexen 

Motorische uitdagingen

Actieve reflexen kunnen leiden tot motorische problemen zoals coördinatie- en evenwichtsproblemen, onhandigheid, en hebben een negatieve invloed op de fijne en grove motorische ontwikkeling.

Moeite met leren op school

Actieve reflexen kunnen van invloed zijn op het vermogen om te leren. Dit kan zich uiten in leesproblemen, schrijfproblemen, aandachtsproblemen en moeite met focus en concentratie.

Gedrag en emotionele ontwikkeling

Actieve reflexen kunnen bijdragen aan emotionele en gedragsuitdagingen zoals angst, stress, frustratie, impulsiviteit, stemmingswisselingen en woede-uitbarstingen en zijn van invloed op de kwantiteit en kwaliteit van slapen.

Prikkelverwerking

Actieve reflexen kunnen prikkelverwerkingsstoornissen veroorzaken, zoals overgevoeligheid of ondergevoeligheid voor sensorische prikkels zoals aanraking, geluid, licht of beweging.

Sociale vaardigheden

Reflexproblemen kunnen invloed hebben op sociale vaardigheden, waaronder problemen met oogcontact, moeite met het begrijpen van non-verbale signalen en met het aangaan van sociale interacties en het onderhouden van relaties en vriendschappen.

Verhoogde stress en angst

Actieve reflexen kunnen leiden tot een verhoogde gevoeligheid voor stressvolle situaties. Hierdoor heeft het zenuwstelsel moeite om op een gezonde manier te reageren op stressoren, waardoor het meer vatbaar wordt voor overmatige stressreacties.

Reflexintegratie bij Kinderfysiotherapie Fleur

Doel

Het doel van reflexintegratie is om het zenuwstelsel te stimuleren en te reguleren en de communicatie tussen het brein en het lichaam te verbeteren. Door het stimuleren van de nog aanwezige primaire reflexen en het toepassen van ritmische bewegingen, krijgt het lichaam de kans om het actieve reflex te laten integreren.

​

Op deze manier wordt gewerkt aan een stevig fundament in de onderste lagen van de ontwikkeling van het kind. Hierdoor worden de voorwaarden gecreëerd voor verdere groei en ontwikkeling.

Toepassing 

Reflexintegratie wordt toegepast bij kinderen en volwassenen met een breed scala aan uitdagingen, waaronder leerproblemen, motorische beperkingen, gedragsproblemen, coördinatieproblemen, aandachtsproblemen en emotionele regulatie. Het doel is om de algehele ontwikkeling te ondersteunen en het dagelijks functioneren te verbeteren.

Traject 

Een traject wordt gestart met een uitgebreid intakegesprek en gevolgd door een screening van de reflexen. Het screenen niet-geïntegreerde reflexen gebeurt op een ontspannen en op spelenderwijze die aansluit bij het kind.  

Oefentherapie

Een actief reflex wordt geïntegreerd door dagelijkse oefening van ritmische bewegingen die het kind onder begeleiding of samen met de ouder uitvoert. Gemiddeld duurt het 4 tot 8 weken om een reflex te laten integreren.

witte bakstenen muur

Praktijk

Locatie

De praktijk is gevestigd in

Gezondheidheidscentrum de Boeier (2e verdieping)

Boeierstraat 44 | 1443 EN Purmerend

Email

Openingstijden

Kinderfysiotherapie Fleur

is geopend op maandag, dinsdag en donderdag van 9.00-17.00 uur.

Telefoon

06 45 187 380

bottom of page