
Motorische uitdagingen
Een goede motorische ontwikkeling vormt de basis voor de sociale, cognitieve, emotionele en taalontwikkeling van een kind. Daarnaast is het van invloed op de zelfregulatie en de prikkelverwerking. Bewegen is dus niet alleen goed voor het lichaam, maar heeft veel invloed op alle andere ontwikkelingsgebieden.
Als een kind hier problemen mee heeft zijn de gevolgen hiervan vaak terug te zien in het motorisch leren en in een laag zelfvertrouwen en zelfbeeld. Als je als kind te maken hebt met terugkerende, dagelijkse motorische uitdagingen dan heeft dit een negatieve invloed op het zelfvertrouwen en zelfbeeld. Een kind met een laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen vermijdt sneller fysieke en sociale activiteiten. Daardoor blijf je als kind in een negatieve vicieuze hangen waardoor bewegen een uitdaging kan worden.
​
Bewegen doe je de hele dag, maar soms doet je lichaam niet wat je wilt. Samen kijken we wat je al geleerd hebt, wat nog niet goed gaat en wat je wilt leren. We oefenen met wat je nog moeilijk vindt. Dat doen we niet alleen in de praktijk, maar ook thuis en misschien wel op school. Dit alles doen we stap voor stap en met hulp. Door vaak te oefenen krijg je het gevoel dat je er steeds beter in wordt. En dan komt er een moment dat je kan doen wat je graag wilt doen! Hoe fijn zou dat zijn? Ik help je er graag mee.
​
Ik begeleid ouders en kind in de praktijk en ook thuis zetten jullie als gezin de oefeningen voort. Zo ligt de focus op het behalen van kleine successen in verschillende oefensituaties. Met advies en begeleiding werken we aan een positieve mindset en zien we het zelfvertrouwen van het kind langzaam maar zeker groeien.
Indicaties
Wanneer starten met kinderfysiotherapie?
Onhandigheid, struikelen of vallen
Hoge of lage spierspanning
Moeilijkheden met het aanleren van motorische vaardigheden, zoals fietsen, veters strikken, bal vangen en gooien, klimmen, springen en landen, rennen
Pijn bij bewegen en sporten
Schrijfproblemen
​
Groeipijnen of groei gerelateerde klachten
Sportblessures
Slechte lichaamshouding
Revalidatie na trauma of operatie
Niet mee kunnen komen met de gym- of zwemles
Bewegingsangst
​
Ademhalingsproblemen
Afwijkende stand benen, voeten of wervelkolom
Aanhoudende spierpijnklachten
Problemen met balans en evenwicht
Begrijpen van links en rechts
​
Inzicht krijgen in de voorkeurshand
Slechte conditie na een periode van inactiviteit of ziekte
Problemen met het lichaamsbewustzijn
Ontwikkelingsstoornissen die de motoriek beïnvloeden: ASS, ADD, ADHD, DCD
Hyperactiviteit
